МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
26.03.2018 |
м. Київ |
N 158 |
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
11 квітня 2018 р. за N 434/31886
Про затвердження Переліку харчових продуктів нетваринного походження та кормів нетваринного походження, вантажі з якими при ввезенні (пересиланні) на митну територію України підлягають посиленому державному контролю
Відповідно до частини другої статті 57 Закону України “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин”, пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2015 року N 1119,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Перелік харчових продуктів нетваринного походження та кормів нетваринного походження, вантажі з якими при ввезенні (пересиланні) на митну територію України підлягають посиленому державному контролю, що додається.
2. Департаменту аграрної політики та сільського господарства забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності одночасно із набранням чинності Законом України “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин”, але не раніше дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Перший заступник Міністра |
М. Мартинюк |
ПОГОДЖЕНО: |
|
Голова Державної служби |
В. Лапа |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України
26 березня 2018 року N 158
Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
11 квітня 2018 р. за N 434/31886
ПЕРЕЛІК
харчових продуктів нетваринного походження та кормів нетваринного походження, вантажі з якими при ввезенні (пересиланні) на митну територію України підлягають посиленому державному контролю
Назва товару |
Код товару згідно з УКТ ЗЕД |
Країна походження товару (ISO код країни походження товару) |
Небезпечний фактор, що підлягає визначенню |
1 |
2 |
3 |
4 |
Ананаси |
0804 30 00 |
Бенін |
Залишки пестицидів1, 2 |
Арахіс нелущений |
1202 41 00 |
Болівія |
Афлатоксини |
Арахіс лущений |
1202 42 00 |
Болівія |
Афлатоксини |
Арахісове масло |
2008 11 10 |
Болівія |
Афлатоксини |
Арахіс, приготовлений або консервований іншим способом |
2008 11 91 |
Болівія |
Афлатоксини |
Квасоля (Vigna unguiculata spp. sesquipedalis, vigna unguiculata spp. unguiculata) |
0708 20 00 |
Камбоджа |
Залишки пестицидів1, 3 |
Китайська селера (Apium graveolens) |
0709 40 00 |
Камбоджа |
Залишки пестицидів1, 4 |
Капуста городня (інша їстівна капуста, Кай-лан)5 |
0704 90 90 |
Китай |
Залишки пестицидів1 |
Чай ароматизований чи неароматизований |
0902 |
Китай |
Залишки пестицидів1, 6 |
Перець солодкий (Capsicum annuum) |
0709 60 10 |
Домініканська Республіка |
Залишки пестицидів1, 7 |
Перець (інший ніж перець солодкий (Capsicum spp.)) |
0709 60 99 |
Домініканська Республіка |
Залишки пестицидів1, 7 |
Квасоля (Vigna unguiculata spp. sesquipedalis, vigna unguiculata spp. unguiculata) |
0708 20 00 |
Домініканська Республіка |
Залишки пестицидів1, 7 |
Суниці |
0810 10 00 |
Єгипет |
Залишки пестицидів1, 8 |
Перець солодкий (Capsicum annuum) |
0709 60 10 |
Єгипет |
Залишки пестицидів1, 9 |
Перець (інший ніж перець солодкий (Capsicum spp.)) |
0709 60 99 |
Єгипет |
Залишки пестицидів1, 9 |
Виноград столовий |
0806 10 10 |
Єгипет |
Залишки пестицидів1, 2 |
Арахіс нелущений |
1202 41 00 |
Гамбія |
Афлатоксини |
Арахіс лущений |
1202 42 00 |
Гамбія |
Афлатоксини |
Арахісове масло |
2008 11 10 |
Гамбія |
Афлатоксини |
Арахіс, приготовлений або консервований іншим способом |
2008 11 91 |
Гамбія |
Афлатоксини |
Горіхи лісові у шкаралупі |
0802 21 00 |
Грузія |
Афлатоксини |
Горіхи лісові без шкаралупи |
0802 22 00 |
Грузія |
Афлатоксини |
Пальмова олія |
1511 10 90 |
Гана |
Судан (барвники)10 |
Виноград сушений |
0806 20 |
Іран |
Охратоксин A |
Горох стручковий (нелущений) |
0708 10 00 |
Кенія |
Залишки пестицидів1, 11 |
Арахіс нелущений |
1202 41 00 |
Мадагаскар |
Афлатоксини |
Арахіс лущений |
1202 42 00 |
Мадагаскар |
Афлатоксини |
Арахісове масло |
2008 11 10 |
Мадагаскар |
Афлатоксини |
Арахіс, приготовлений або консервований іншим способом |
2008 11 91 |
Мадагаскар |
Афлатоксини |
Насіння кунжуту |
1207 40 90 |
Нігерія |
Сальмонела12 |
Арахіс нелущений |
1202 41 00 |
Сенегал |
Афлатоксини |
Арахіс лущений |
1202 42 00 |
Сенегал |
Афлатоксини |
Арахісове масло |
2008 11 10 |
Сенегал |
Афлатоксини |
Арахіс, приготовлений або консервований іншим способом |
2008 11 91 |
Сенегал |
Афлатоксини |
Малина |
0811 20 31 |
Сербія |
Норовірус |
Насіння кавуна (Egusi, Citrullus lanatus) та похідні продукти (харчовий продукт) |
1207 70 00 |
Сьєрра Леоне |
Афлатоксини |
Перець (солодкий або несолодкий (Capsicum spp.)) |
2008 99 99 |
Шрі-Ланка |
Афлатоксини |
Арахіс нелущений |
1202 41 00 |
Судан |
Афлатоксини |
Арахіс лущений |
1202 42 00 |
Судан |
Афлатоксини |
Арахісове масло |
2008 11 10 |
Судан |
Афлатоксини |
Арахіс, приготовлений або консервований іншим способом |
2008 11 91 |
Судан |
Афлатоксини |
Насіння кунжуту |
1207 40 90 |
Судан |
Сальмонела12 |
Перець, крім солодкого (Capsicum spp.) |
0709 60 99 |
Таїланд |
Залишки пестицидів1, 13 |
Квасоля (Vigna unguiculata spp. sesquipedalis, vigna unguiculata spp. unguiculata) |
0708 20 00 |
Таїланд |
Залишки пестицидів1, 14 |
Баклажан |
0709 30 00 |
Таїланд |
Залишки пестицидів1, 14 |
Виноград сушений |
0806 20 |
Туреччина |
Охратоксин A |
Абрикоси сушені |
0813 10 00 |
Туреччина |
Сульфіти15 |
Абрикоси, приготовлені або консервовані іншим способом |
2008 50 61 |
Туреччина |
Сульфіти15 |
Лимони (Citrus limon, Citrus limonum) |
0805 50 10 |
Туреччина |
Залишки пестицидів1 |
Перець солодкий (Capsicum annuum) |
0709 60 10 |
Туреччина |
Залишки пестицидів1, 16 |
Листя винограду |
2008 99 99 |
Туреччина |
Залишки пестицидів1, 17 |
Гранат |
0810 90 75 |
Туреччина |
Залишки пестицидів1, 18 |
Баклажан |
0709 30 00 |
Уганда |
Залишки пестицидів1 |
Ефіопський баклажан (Solanum aethiopicum) |
0709 99 90 |
Уганда |
Залишки пестицидів1 |
Насіння кунжуту |
1207 40 90 |
Уганда |
Сальмонела12 |
Фісташки у шкаралупі |
0802 51 00 |
Сполучені Штати Америки (US) |
Афлатоксини |
Фісташки без шкаралупи |
0802 52 00 |
Сполучені Штати Америки (US) |
Афлатоксини |
Абрикоси сушені |
0813 10 00 |
Узбекистан |
Сульфіти15 |
Абрикоси, приготовлені або консервовані іншим способом |
2008 50 61 |
Узбекистан |
Сульфіти15 |
Листя коріандру |
0709 99 90 |
В’єтнам |
Залишки пестицидів1, 19 |
Базилік (тонкоцвітний та солодкий) |
1211 |
В’єтнам |
Залишки пестицидів1, 19 |
М’ята |
1211 |
В’єтнам |
Залишки пестицидів1, 19 |
Петрушка |
0709 99 90 |
В’єтнам |
Залишки пестицидів1, 19 |
Окра |
0709 99 90 |
В’єтнам |
Залишки пестицидів1, 19 |
Перець, крім солодкого (Capsicum spp.) |
0709 60 99 |
В’єтнам |
Залишки пестицидів1, 19 |
Пітая |
0810 90 20 |
В’єтнам |
Залишки пестицидів1, 19 |
____________
1 Залишки пестицидів, максимальні рівні вмісту яких у харчових продуктах та кормах встановлено законодавством та які піддаються аналізу багатопозиційними методами на основі GC-MS та LC-MS (пестициди, які підлягають моніторингу в/на поверхні виключно харчових продуктів та кормів рослинного походження).
2 Залишки етефону.
3 Залишки хлорбуфаму.
4 Залишки фентоату.
5 Види капусти городньої L. convar. Botrytis (L) Alef var.Italica Plenck, cultivar alboglabra. Інші назви товару: “Kai Lan”, “Gai Lan”, “Gailan”, “Kailan”, “Chinese kale”, “Jie Lan”.
6 Залишки трифлураліну.
7 Залишки ацефату, алдікарбу (сума алдікарбу, його сульфоксиду та сульфонів, виражена як алдікарб), амітразу (амітраз, включаючи метаболіти, що містять частки 2,4-диметиланіліну, виражені як амітраз), діафентурону, дікофолу (сума p, p’ та o, p’ ізомерів), дитіокарбомату (дитіокарбомат, виражений як CS2, включаючи манеб, манкозеб, метірам, пропінеб, тірам, зірам) та метіокарбу (сума метіокарбу та метіокарб сульфоксиду та сульфону, виражена як метіокарб).
8 Залишки гексафлумуронметіокарбу (сума метіокарбу та метіокарб сульфоксиду та сульфону, виражена як метіокарб), фентоату, тіофанат-метилу.
9 Залишки дікофолу (сума p, p’ та o, p’ ізомерів), дінотифурану, фолпету, прохлоразу (сума прохлоразу та його метаболітів, що містять частки 2,4,6-трихлорфенолу, виражену як прохлораз), тіофанат-метилу, трифоріну.
10 Судан (барвники) – Судан I (CAS N 842-07-9), Судан II (CAS N 3118-97-6), Судан-III (CAS N 85-86-9), Яскраво-червоний або Судан IV (CAS N 85-83-6).
11 Залишки ацефату та діафентурону.
12 Підтверджувальний (референс) метод відповідно до стандарту EN/ISO 6579-1 (ДСТУ prEN ISO 6579-1) або метод, валідований щодо зазначеного стандарту відповідно до стандарту EN/ISO 16140 (ДСТУ ISO 16140) або відповідно до інших стандартів, затверджених відповідними міжнародними організаціями, членом яких є Україна, або Європейським Союзом.
13 Залишки форметанату (сума форметанату та його солей, виражена у вигляді форметану (гідрохлориду)), протіофосу та трифоріну.
14 Залишки ацефату, дікротофосу, протіофосу, кіналфосу та трифоріну.
15 Підтверджувальні (референс) методи відповідно до таких стандартів: EN 1988-1:1998 (ДСТУ EN 1988-1:2014), EN 1988-2:1998 (ДСТУ EN 1988-2:2014) або ISO 5522:1981 (ДСТУ ISO 5522:2004).
16 Залишки діафентурону, форметанату (сума форметанату та його солей, виражена у вигляді форметану (гідрохлориду)) та тіофанат-метилу.
17 Залишки дитіокарбомату (дитіокарбомат, виражений як CS2, включаючи манеб, манкозеб, метірам, пропінеб, тірам, зірам) та метрафенону.
18 Залишки прохлоразу.
19 Залишки дитіокарбомату (дитіокарбомат, виражений як CS2, включаючи манеб, манкозеб, метірам, пропінеб, тірам, зірам), фентоату та кіналфосу.
Заступник директора |
О. Альшанова |