МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
02.11.2017 № 592
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 листопада 2017 р.
за № 1434/31302
Про затвердження Вимог до видів цукрів, призначених для споживання людиною
Відповідно до статей 8 – 10 Закону України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності», постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1057 «Про визначення сфер діяльності, в яких центральні органи виконавчої влади здійснюють функції технічного регулювання», підпункту 11 пункту 4 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2015 року № 1119, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Вимоги до видів цукрів, призначених для споживання людиною, що додаються.
2. Департаменту продовольства забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з 01 вересня 2022 року.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Ковальову О.В.
Заступник Міністра
з питань європейської
інтеграції О. Трофімцева
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
02.11.2017 № 592
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 листопада 2017 р.
за № 1434/31302
ВИМОГИ
до видів цукрів, призначених для споживання людиною
1. Ці Вимоги застосовуються до видів цукрів, визначених пунктами 2 – 12 цих Вимог і не застосовуються до продуктів, якщо вони набувають такі форми, як цукрова пудра, льодяниковий цукор, пресований цукор.
2. Напівбілий цукор – очищена та кристалізована цукроза належної товарної якості з такими характеристиками:
1) поляризація |
не менше ніж 99,5 °Z |
2) інвертний цукор |
не більше ніж 0,1 % до кількості продукту |
3) вологість (втрати шляхом висушування) |
не більше ніж 0,1 % до кількості продукту. |
3. Білий цукор (цукор) – очищена та кристалізована цукроза належної товарної якості з такими характеристиками:
1) поляризація |
не менше ніж 99,7 °Z |
2) інвертний цукор |
не більше ніж 0,04 % до кількості продукту |
3) вологість (втрати шляхом висушування) |
не більше ніж 0,06 % до кількості продукту |
4) тип кольоровості |
не більше ніж дев’ять балів, визначених згідно з підпунктом 1 пункту 13 цих Вимог. |
4. Екстра білий цукор – продукт з характеристиками, зазначеними в підпунктах 1 – 3 пункту 3 цих Вимог, стосовно яких загальна кількість балів, визначених відповідно до положень пункту 13 цих Вимог, не перевищує восьми і не є більшою, ніж:
чотири для типу кольоровості;
шість для вмісту золи;
три для кольоровості в розчині.
5. Цукровий розчин – водний розчин цукрози з такими характеристиками:
1) сухі речовини |
не менше ніж 62 % до кількості продукту |
2) інвертний цукор |
не більше ніж 3 % у перерахунку на суху речовину |
3) кондуктометрична зола |
не більше ніж 0,1 % у перерахунку на суху речовину, визначена згідно з підпунктом 2 пункту 13 цих Вимог |
4) кольоровість у розчині |
не більше ніж 45 одиниць ICUMSA. |
6. Розчин інвертного цукру – водний розчин цукрози, частково інвертований гідролізом, у якому вміст інвертного цукру не переважає, з такими характеристиками 1:
7. Сироп інвертного цукру – водний розчин (можливо кристалізований) цукрози, яку частково інвертовано гідролізом, у якому вміст інвертного цукру (показник фруктози/декстрози 1,0 ± 0,1) повинен бути більше ніж 50 % у перерахунку на суху речовину, але який за всіма іншими характеристиками повинен відповідати вимогам, викладеним у підпунктах 1, 3 пункту 6 цих Вимог1.
8. Глюкозно-фруктозний сироп – очищений і концентрований водний розчин харчових сахаридів, отриманий з крохмалю та/або інуліну, з такими характеристиками 2:
9. Сушений сироп глюкози – частково висушений сироп глюкози з мінімум 93 % сухої речовини, який повинен відповідати вимогам, викладеним у підпунктах 2, 3 пункту 8 цих Вимог 3.
__________
1 Опис «білий» застосовується для:
цукрового розчину, якщо колір у розчині не перевищує 25 одиниць Міжнародної комісії з уніфікації методів аналізу цукру (ICUMSA), визначених відповідно до методу, встановленого підпунктом 3 пункту 13 цих Вимог;
інвертного цукрового розчину та інвертного цукрового сиропу, у якого:
масова частка кондуктометричної золи не більше ніж 0,1 %;
кольоровість у розчині не перевищує 25 одиниць ICUMSA, визначених відповідно до підпункту 3 пункту 13 цих Вимог.
2 Якщо продукт містить фруктозу у пропорціях більше ніж 5 % у перерахунку на суху речовину, його необхідно маркувати і як продукт, і як складові, таким чином: «глюкозно-фруктозний сироп» або «фруктозно-глюкозний сироп» з відображенням наявності більшої частки глюкози чи фруктози.
3 Якщо продукт містить фруктозу у пропорціях більше ніж 5% у перерахунку на суху речовину, його необхідно маркувати і як продукт, і як складові, таким чином: «сушений глюкозно-фруктозний сироп» або «сушений фруктозно-глюкозний сироп» з відображенням наявності більшої частки глюкози чи фруктози.
10. Декстроза або моногідрат декстрози – очищена та кристалізована D-глюкоза, яка містить одну молекулу води в кристалі, з такими характеристиками:
1) декстроза (D-глюкоза) |
не менше ніж 99,5 % у перерахунку на суху речовину |
2) сухі речовини |
не менше ніж 90 % до кількості продукту |
3) сульфатна зола |
не більше ніж 0,25 % у перерахунку на суху речовину. |
11. Декстроза або ангідридна декстроза – очищена та кристалізована D-глюкоза, яка не містить води в кристалі (з мінімум 98 % сухої речовини), яка за всіма іншими характеристиками повинна відповідати вимогам, викладеним у підпунктах 1, 3 пункту 10 цих Вимог.
12. Фруктоза – очищена кристалізована D-фруктоза з такими характеристиками:
1) фруктоза |
не менше ніж 98 % |
2) глюкоза |
не більше ніж 0,5 % |
3) вологість (втрати шляхом висушування) |
не більше ніж 0,5 % до кількості продукту |
4) кондуктометрична зола |
не більше ніж 0,1%, визначена згідно з підпунктом 2 пункту 13 цих Вимог. |
13. Одному балу відповідає:
1) для типу кольоровості – 0,5 одиниці (обчислюють за методом Брауншвейського інституту технологій сільського господарства та цукрової промисловості);
2) для вмісту золи – 0,0018 % (обчислюють за методом Міжнародної комісії з уніфікації методів аналізу цукру (ICUMSA));
3) для кольоровості у розчині – 7,5 одиниці (обчислюють за методом Міжнародної комісії з уніфікації методів аналізу цукру (ICUMSA)).
Директор Департаменту
продовольства М. Мороз