Набирає чинності наказ про затвердження Вимог до видів цукрів, призначених для споживання людиною

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

НАКАЗ

02.11.2017  № 592

 

Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 листопада 2017 р.
за № 1434/31302

Про затвердження Вимог до видів цукрів, призначених для споживання людиною

Відповідно до статей 8 — 10 Закону України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності», постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1057 «Про визначення сфер діяльності, в яких центральні органи виконавчої влади здійснюють функції технічного регулювання», підпункту 11 пункту 4 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2015 року № 1119, НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Вимоги до видів цукрів, призначених для споживання людиною, що додаються.

2. Департаменту продовольства забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Цей наказ набирає чинності з 01 вересня 2022 року.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Ковальову О.В.

 

Заступник Міністра
з питань європейської
інтеграції                                                                      О. Трофімцева

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
02.11.2017 № 592

 

Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 листопада 2017 р.
за № 1434/31302

 

ВИМОГИ 
до видів цукрів, призначених для споживання людиною

1. Ці Вимоги застосовуються до видів цукрів, визначених пунктами 2 — 12 цих Вимог і не застосовуються до продуктів, якщо вони набувають такі форми, як цукрова пудра, льодяниковий цукор, пресований цукор.

2. Напівбілий цукор — очищена та кристалізована цукроза належної товарної якості з такими характеристиками:

1) поляризація

не менше ніж 99,5 °Z

2) інвертний цукор

не більше ніж 0,1 % до кількості продукту

3) вологість (втрати шляхом висушування)

не більше ніж 0,1 % до кількості продукту.

3. Білий цукор (цукор) — очищена та кристалізована цукроза належної товарної якості з такими характеристиками:

1) поляризація

не менше ніж 99,7 °Z

2) інвертний цукор

не більше ніж 0,04 % до кількості продукту

3) вологість (втрати шляхом висушування)

не більше ніж 0,06 % до кількості продукту

4) тип кольоровості

не більше ніж дев’ять балів, визначених згідно з підпунктом 1 пункту 13 цих Вимог.

4. Екстра білий цукор — продукт з характеристиками, зазначеними в підпунктах 1 — 3 пункту 3 цих Вимог, стосовно яких загальна кількість балів, визначених відповідно до положень пункту 13 цих Вимог, не перевищує восьми і не є більшою, ніж:

чотири для типу кольоровості;

шість для вмісту золи;

три для кольоровості в розчині.

5. Цукровий розчин — водний розчин цукрози з такими характеристиками:

1) сухі речовини

не менше ніж 62 % до кількості продукту

2) інвертний цукор
(співвідношення фруктози до декстрози 1,0 ± 0,2)

не більше ніж 3 % у перерахунку на суху речовину

3) кондуктометрична зола

не більше ніж 0,1 % у перерахунку на суху речовину, визначена згідно з підпунктом 2 пункту 13 цих Вимог

4) кольоровість у розчині

не більше ніж 45 одиниць ICUMSA.

6. Розчин інвертного цукру — водний розчин цукрози, частково інвертований гідролізом, у якому вміст інвертного цукру не переважає, з такими характеристиками 1:

7. Сироп інвертного цукру — водний розчин (можливо кристалізований) цукрози, яку частково інвертовано гідролізом, у якому вміст інвертного цукру (показник фруктози/декстрози 1,0 ± 0,1) повинен бути більше ніж 50 % у перерахунку на суху речовину, але який за всіма іншими характеристиками повинен відповідати вимогам, викладеним у підпунктах 1, 3 пункту 6 цих Вимог1.

8. Глюкозно-фруктозний сироп — очищений і концентрований водний розчин харчових сахаридів, отриманий з крохмалю та/або інуліну, з такими характеристиками 2:

9. Сушений сироп глюкози — частково висушений сироп глюкози з мінімум 93 % сухої речовини, який повинен відповідати вимогам, викладеним у підпунктах 2, 3 пункту 8 цих Вимог 3.

 

__________ 
1 Опис «білий» застосовується для: 
цукрового розчину, якщо колір у розчині не перевищує 25 одиниць Міжнародної комісії з уніфікації методів аналізу цукру (ICUMSA), визначених відповідно до методу, встановленого підпунктом 3 пункту 13 цих Вимог; 
інвертного цукрового розчину та інвертного цукрового сиропу, у якого: 
масова частка кондуктометричної золи не більше ніж 0,1 %; 
кольоровість у розчині не перевищує 25 одиниць ICUMSA, визначених відповідно до підпункту 3 пункту 13 цих Вимог. 
2 Якщо продукт містить фруктозу у пропорціях більше ніж 5 % у перерахунку на суху речовину, його необхідно маркувати і як продукт, і як складові, таким чином: «глюкозно-фруктозний сироп» або «фруктозно-глюкозний сироп» з відображенням наявності більшої частки глюкози чи фруктози. 
3 Якщо продукт містить фруктозу у пропорціях більше ніж 5% у перерахунку на суху речовину, його необхідно маркувати і як продукт, і як складові, таким чином: «сушений глюкозно-фруктозний сироп» або «сушений фруктозно-глюкозний сироп» з відображенням наявності більшої частки глюкози чи фруктози.

10. Декстроза або моногідрат декстрози — очищена та кристалізована D-глюкоза, яка містить одну молекулу води в кристалі, з такими характеристиками:

1) декстроза (D-глюкоза)

не менше ніж 99,5 % у перерахунку на суху речовину

2) сухі речовини

не менше ніж 90 % до кількості продукту

3) сульфатна зола

не більше ніж 0,25 % у перерахунку на суху речовину.

11. Декстроза або ангідридна декстроза — очищена та кристалізована D-глюкоза, яка не містить води в кристалі (з мінімум 98 % сухої речовини), яка за всіма іншими характеристиками повинна відповідати вимогам, викладеним у підпунктах 1, 3 пункту 10 цих Вимог.

12. Фруктоза — очищена кристалізована D-фруктоза з такими характеристиками:

1) фруктоза

не менше ніж 98 %

2) глюкоза

не більше ніж 0,5 %

3) вологість (втрати шляхом висушування)

не більше ніж 0,5 % до кількості продукту

4) кондуктометрична зола

не більше ніж 0,1%, визначена згідно з підпунктом 2 пункту 13 цих Вимог.

13. Одному балу відповідає:

1) для типу кольоровості — 0,5 одиниці (обчислюють за методом Брауншвейського інституту технологій сільського господарства та цукрової промисловості);
2) для вмісту золи — 0,0018 % (обчислюють за методом Міжнародної комісії з уніфікації методів аналізу цукру (ICUMSA));
3) для кольоровості у розчині — 7,5 одиниці (обчислюють за методом Міжнародної комісії з уніфікації методів аналізу цукру (ICUMSA)).

Директор Департаменту
продовольства                                                                  М. Мороз

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *